Niemowlęta, małe dzieci i młodzież – spadek poziomu żelaza może występować fizjologicznie u niemowląt pomiędzy 6. a 18. m. ż., w związku z wyczerpaniem zapasów żelaza dostarczanego w życiu płodowym. Niedobór żelaza moze pojawić się także u nastolatków, w okresie pokwitania i zwiększonego wzrostu, co ma związek z jego większym zapotrzebowaniem.1

Kobiety w okresie około menstruacyjnym – w przypadku obfitych i przedłużających się krwawień.2, 3

Kobiety w ciąży – dla kobiet planujących ciążę żelazo ma integralne znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu i jego ogólnego dobrostanu. W okresie ciąży żelazo w dużym stopniu jest wykorzystywane na potrzeby płodu. Zarówno w trakcie ciąży, jak i po porodzie, organizm kobiety musi intensywnie gromadzić żelazo.2, 3, 4

Wegetarianie, weganie – żelazo hemowe (pochodzenia zwierzęcego) wchłania sie prawie w 22%, a niehemowe (pochodzenia roślinnego) zaledwie w 2–5%. Zatem w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej ilość żelaza dostarczana do organizmu może być niewystarczająca.2,3

Dawcy krwi – podczas jednokrotnego oddania krwi organizm traci 200–250 mg żelaza. W celu jego uzupełnienia należałoby codziennie wchłaniać 4–5 mg żelaza przez 56 dni (zalecany minimalny odstęp między donacjami). W pierwszej kolejności powinniśmy dostarczyć żelazo ze zbilansowaną dietą. Jako że wchłaniamy około 10% ze spożywanej puli żelaza, 2–3 mg uzupełnienie zapotrzebowania na żelazo samą dietą może okazać się trudne. W takich przypadkach warto rozważyć suplementację.2, 3, 5

Osoby intensywnie trenujące – ze względu na większe zapotrzebowanie na żelazo, spowodowane zwiększonym obrotem krwinek czerwonych wynikającym z ich mechanicznego niszczenia podczas wysiłku fizycznego.6

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.